Salutare OM frumos,
Azi am ales un subiect care a fost cumva piatra de temelie a calatoriei mele!
Desi putem agrea de la bun inceput ca viata e o calatorie extrem de complexa, pentru a intelege mai clar la nivel macro cum ne dezvoltam, va trebui sa o suprasimplificam intr-o calatorie cu 4 puncte vamale 🙂
Asa ca pune-ti centura, plecam la drum!
Prima parte a calatoriei e despre COPILARIE..
Aceasta este perioada timpurie a vieții, în care individul este concentrat pe dezvoltarea fizică și pe formarea relației cu părinții și familia. Si copilaria are propriile ei etape de formare, una mai importanta ca alta!
Carl Jung face referire la aceasta etapa ca fiind etapa ATELTULUI. In aceasta etapa, suntem in mare parte preocupati de felul cum aratam, de aspectul corpului nostru.
In timpul acestei etape am putea sa petrecem ore intregi in fata oglinzii, admirandu-ne reflexia. Corpul nostru, aspectul nostru fizic este cel mai important lucru pentru noi si nimic altceva.
Boris Cyrulnik vorbeste despre “curba periculoasa” a adolescentei din aceasta etapa, cand copilul are nevoie sa isi transforme atasamentul si sa se poata desprinde de legatura parentala.
Aceasta etapa suprasimplificata in acest articol, cred ca stim cu totii deja cat de multe dedesubturi ascunde si cate raspunsuri ascunde la intrebari pe care inca nu indraznim sa le punem!
Eu personal am avut extrem de multe provocari in acele vremuri si anul acesta am urcat pe scena in fata a 1000 de oameni si am povestit pentru prima data constient despre tentativa de suicid din adolescenta!
Sper ca noi toti vom deveni parinti conectati emotional la copiii nostri si nu vom mai vedea in viitor atata suferinta in randul tinerilor!
Trecem de primul punct vamal si ajungem in etapa de tanar adult!
Acesta este momentul în care o persoană intră în lumea adultă și începe să-și dezvolte identitatea și rolurile sociale. Este perioada în care individul începe să-și construiască cariera, să-și întemeieze o familie și să-și dezvolte relațiile de prietenie și iubire.
Carl Jung atribuie aceasta etapa LUPTATORULUI, pentru ca principala noastra preocupare este sa iesim in lume sa o cucerim, sa dam ce e mai bun din noi, sa fim cei mai buni si sa primim ce este mai bun, sa facem ceea ce fac luptatorii si sa ne comportam precum luptatorii.
Aceasta este etapa in care ne gandim in continuu la modalitati prin care sa obtinem mai mult decat ceilalti, o etapa a comparatiilor, sa invingem pe ceilalti din jur pentru a ne simti mai bine pentru ca am realizat mai multe, pentru ca suntem luptatorii cei mai bravi.
Imi amintesc si eu de trecerea mea prin etapa asta, cand fara o constientizare de sine sanatoasa, am intrat in burnout si medii de lucru extrem de toxice!
Mare atentie in aceasta etapa la pretul platit, pentru succesul ravnit!
Dar, asa cum zice Gabor Mate, “un om care nu a suferit destul nu face schimbarea!”
Ori eu, suferisem mai mult decat destul asa ca am SCHIMBAT MACAZUL. Si cine stie de cate ori voi mai schimba directia in viata asta ??!?
Schimbatul acestui macaz presupune MULTA MUNCA cu tine insuti!
Terapie, cunoastere de sine, antrenament emotional si mental ca intr-un final sa poti trece in urmatoarea etapa, in care mai putin de 20% din oameni intra!
Etapa de cautare a implinirii sau a AFIRMATIEI.
In aceasta etapa din vietile noastre ne dam seama ca ceea ce am realizat pana acum nu este de ajuns pentru ca noi sa ne simtim impliniti, sa fim fericiti… Asa ca acum cautam modalitati sa facem diferenta in lume, cautam modalitati sa-i servim pe cei din jurul nostru.
Acum ne preocupam de cum am putea incepe sa daruim. Ne dam seama dupa ce am alergat pana acum, iar banii, puterea, bunurile etc. continua sa apara in vietile noastre insa noi nu le mai atribuim aceeasi valoare ca inainte. Nu mai suntem atasati de aceste lucruri pentru ca ne aflam intr-o etapa diferita a vietii, in care stim ca viata este mai mult decat toate acestea.
Le primim, le acceptam si suntem recunoscatori dar suntem pregatiti sa le lasam sa treaca in orice moment. Cautam modalitati sa nu ne mai gandim numai la noi insine, modalitati de a darui si incepem sa ne concentram pe trairea unei vieti in care sa servim.
Tot ceea ce vrem sa facem in aceasta etapa este sa daruim. Acum stim ca a darui inseamna a primi si este timpul sa incetam a mai fi egoisti, egotici si egocentrici, si sa ne gandim la cum sa-i ajutam pe cei cu nevoi, sa lasam aceasta lume intr-o stare mai buna decat am gasit-o atunci cand am venit.
Atentie aici: multa lume confunda starea de salvator cu cea de contributor din etapa de afirmatie!
Si usor usor… incepe ce-a de-a 4-a etapa a vietii, in care SPIRITUL preia “controlul”
Potrivit lui Jung, aceasta ar fi ultima etapa a vietii noastre, o etapa in care realizam ca nici una din cele trei etape anterioare nu reprezinta cine sau ce suntem.
Ne dam seama ca suntem mai mult decat propriul nostru corp fizic, mai mult decat bunurile pe care le-am adunat, mai mult decat prietenii nostri si profilele de instagram!
Ajungem sa realizam ca suntem fiinte divine, fiinte spirituale avand o experienta umana si nu fiinte umane avand o experienta spirituale.
Stim acum ca aceasta nu este casa noastra si nu suntem ceea ce gandeam ca suntem.
Suntem in aceasta lume dar nu din aceasta lume. Acum suntem capabili sa ne observam pe noi insine dintr-o perspectiva diferita. Acum putem sa pasim dincolo de mintea noastra, dincolo de trupul nostru si sa intelegem cine suntem cu adevarat, sa vedem lucrurile asa cum sunt.
Devenim observatorii vietii noastre.
Realizam ca nu suntem acela pe care-l observam ci observatorul aceluia pe care-l observam.
Asa cum probabil ai inteles citind pana aici, cei mai multi dintre oameni nu trec de etapa a 2-a de viata! Cumva deloc condamnabil! Traim intr-o societate orchestrata in asa fel incat sa nu treaca prea multi de aceasta etapa!
Vazusem serile trecute o postare fix pe aceasta tema la doamna Lavinia Barlogeanu! (iti recomand sa o urmaresti pe Facebook si sa asculti podcastul pe care l-am inregistrat cu ea aici)
“Majoritatea oamenilor au posibilități imense de a-și dezvolta inteligența, sensibilitatea, capacitatea de fantazare și de utilizare a limbajului simbolic, de a-și modela și modula afectul, de a putea să stabilească și să rămână în relații, de a visa, de a înțelege și de a folosi visele în viața de zi cu zi, de a se cunoaște pe sine și de a descoperi în sine germenii celor mai înalte valori, de a se întregi și de a deveni un sine autentic.
În orice caz vorbim de posibilități mult mai impresionante, decât ceea ce se spune sau se crede în mod obișnuit. Dar circumstanțele adecvate și necesare actualizării acestor posibilități latente se prezintă rar și astfel cei mai mulți dintre semenii noștri își sfârșesc viața fără și-și împlinească nici măcar minimul potențialului lor. E ca și cum ne-am naște cu toții milionari, dar trăim și murim ca niște sărmani, în absența circumstanțelor favorabile convertirii capitalului de care dispunem în lichidități.
Oare de ce si/sau de cine depinde sesizarea și crearea circumstanțelor favorabile creșterii, dezvoltării și întregirii noastre?”
Intrebari cu tare mult sens si totusi cu raspunsuri greu de gasit!
Tu in ce etapa simti ca esti?
In cazul in care simti ca e momentul sa treci in a 3-a sau a 4-a, inseamna ca vei rezona mult cu noua mea directie!
Centrul de Cariera va ramane un spatiu dedicat celor ce inca isi contureaza experienta in etapa 2, a razboinicilor care momentan au nevoie sa se exploreze, sa isi testeze anduranta si capacitatile, mai ales in plan profesional!
Insa eu voi scrie de acum dedicat doar despre ROST in viata ! Adica pentru si despre oamenii care isi cauta misiunea, spiritul si conexiunea cu viata insasi!
In acest sens in curand voi lansa Buletin de Rosturi – Un newsleeter bilunar privat, dedicat unei comunitati mici de oameni, aflati in cautarea Sinelui lor cel mai Inalt!
De fapt intreaga mea activitate se va duce in aceasta directie, dupa ani de studiu a multor discipline prin prisma carora am incercat sa imi explic si eu propria-mi calatorie!
Sper sa ne regasim cu totii, treptat, ROSTUL!
Andra