Centrul de Carieră

Jobul de vis - un pericol ascuns
Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

Jobul de vis – un pericol ascuns

Da, știu, ai visat să te faci X când vei ajunge mare. Da, știu, compania Y este cel mai super brand din piață. Da, știu, ai muncit enorm pentru a ajunge pe poziția Z. Aud toate aceste lucruri, zi de zi, și în majoritatea cazurilor le aud de la oameni nefericiți din punct de vedere profesional, și cu atât mai puțin pe plan personal.

Ce ne facem cu aceste situații, pe care le cunoaștem atât de bine, acelea cu gardul și leopardul, acele joburi aparent de vis, dar care vin cu un cost mental și fizic pe care nici un salariu din lume nu poate să le acopere? Cum ne ferim de ele, cum scăpăm, odată prinși în ele și cel mai important, cum conștientizăm faptul că, uneori, e mai bine să renunți, decât să suporți?

În căutările după un job nou, e foarte probabil să dai peste anunțul mult-dorit, și să fii tentat să dai click instant pe butonul ”aplică”. Nu! Înainte de a te arunca, fă un research. Sunt multe site-uri de profil de unde poți culege informații despre angajatorul ce oferă jobul respectiv, poți citi recenzii ale foștilor sau actualilor angajați, te poți informa despre cultura companiei ș.a.m.d. Degeaba ai visat să fii graphic designer, dacă agenția în care vei lucra are o cutumă din a lucra oamenii 10 ore zilnic, sau în weekend. Degeaba mai urci o treaptă în ierarhie, dacă noul angajator nu dă doi bani pe ideile sau inițiativele tale, ci te consideră un executant și atât. Nu, nu spun că jobul unde te afli e cel mai bun loc din lume, spun doar că e mai bine să pleci la drum cu temele făcute.

Bun, am luat jobul, toate bune pe internet, și, surpriză, nu este exact ce ne așteptam. Fie jobul are alte taskuri, decât ar trebui, fie am dat peste un manager reticent în ceea ne privește, fie echipa e distantă și toxică, plus câte și mai câte scenarii, care mai de care de nedorit, însă ce se întâmplă zi de zi, oamenilor buni, oamenilor care chiar și-au dorit să lucreze în acea poziție sau pentru acea organizație. Ce e de făcut? Prima oară, ar trebui să analizăm la rece dacă merită să luptăm pentru acel job. Dacă este loc de schimbare, dacă putem avea un cuvânt de spus, pentru a ne face zilele mai ușoare și a ne bucura de munca noastră zilnică. În cazul în care există vreo urmă de speranță, putem încerca să redresăm situația impactantă, iar astfel să nu renunțăm la primul impediment. Însă, de foarte multe ori, acest lucru nu este posibil, așa că decizia trebuie să fie una calculată, rațională și, deseori, crudă pentru noi. E timpul să ne facem bagajele și să realizăm că vorba aceea veche, cu socoteala, casa și târgul, încă e foarte relevantă și aplicabilă în zilele noastre.

Iluzia unui job de vis se poate destrăma în multe moduri, iar de cele mai multe ori, noi vom fi cei rămași cu nota de plată a timpului și efortului pierdut, asta ca să nu menționăm dezamăgirea, ce va necesita multă vreme pentru a se repara. Știți vorba aceea, cum că ”niciodată să nu-ți cunoști eroii?”. Ei bine, ea se aplică, din păcate, în piața muncii din România. Companii mari, de la care angajații au așteptări, fac niște greșeli imense, alungând oameni buni, iar odată ce un angajat spune ”îndeajuns!”, este aproape imposibil să-l mai întorci din drum. Mare atenție, atât din partea candidaților, cât și din partea oamenilor cu putere de decizie din organizații. Numai împreună putem face ca exemplele de horror-stories să nu-și mai aibă locul, într-o lume normală.

În loc să trăim cu așteptări nerealiste, să sperăm că de fiecare dată va fi mai bine și să trăim sub minciuna că am făcut pasul corect, haide mai bine să studiem, să luăm decizii logice, să încercăm să vedem lucrurile bune și să alegem conform lor. Să nu mai alergăm după titlu, bani sau vreun nume impresionant de companie, fiindcă de cele mai multe ori, acestea se vor dovedi niște erori, iar reprivind CV-ul, după ani buni, vom realiza cât am avut de pierdut, de fapt.

Poate, cu un design de carieră inteligent, cu ajutor specializat de la profesioniști în HR care știu despre ce vorbesc și-ți vor binele, cu un studiu corect și temeinic asupra pieței de joburi, vom putea face în așa fel încât să nu mai avem surprize neplăcute în parcursul profesional, și de ce nu, să ne creăm singuri propriul job de vis. La final de zi, depinde doar de noi, cum muncim, cum trăim și cum creștem. Succes și spor, vă țin pumnii!

Dacă vrei să faci o schimbare avizată în carieră, te aștept cu drag la oricare din cursurile mele, create special pentru oamenii ce au nevoie de ajutor în a-și regăsi pasiunea pentru muncă.

Cu drag,
Andra

Programe

Citește și alte articole pentru tine

Distribuie articolul

Alte articole care ar putea să îți placă