Top 5 Reconversii Profesionale
Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

Top 5 Reconversii Profesionale

Reconversia profesională, un concept tot mai folosit în piața de muncă globală, a început să aibă impact și în România, fiind utilizat în diverse domenii, de angajați care fie vor o schimbare de carieră, fie o schimbare a angajatorului, fie pur și simplu își doresc noi oportunități și challenge-uri. Desigur, există și variantele mai puțin plăcute ale închiderii / plecării companiei, sau pur și simplu ale faptului că acel job nu mai este ofertat pe piață. Indiferent de motivul reconversiei, Centrul de Carieră a pregătit o suită de cursuri și programe, precum și multe materiale pline de informații utile, care să vă ghideze pas cu pas spre o nouă viață profesională.

Care sunt cele mai căutate domenii

Ok, am decis să îmi schimb cariera… Spre ce mă îndrept? Ce știu să fac? Ce mi-aș dori să fac? Aceste întrebări vor trebui să aibă un răspuns bine-definit, astfel încât decizia reconversiei profesionale să fie benefică nu doar pe termen scurt, ci pe termen lung.

Ținând cont de aspectele de mai sus, venim în ajutorul vostru cu informații despre cele mai căutate 5 domenii din piața de joburi actuală, unde reconversia se poate face fără studii superioare și fără investiții exorbitante.

  1. IT

Regina domeniilor de muncă la momentul actual, IT-ul a devenit mai accesibil ca oricând. Fie că vorbim de front-end, web-dev, back-end, QA testing și câte și mai câte, sunt nenumărate surse de unde poți începe să-ți clădești o frumoasă și profitabilă carieră în acest domeniu.

Astfel, există școli de IT (private), există cursuri online (pentru orice buget), există video-uri (plătite sau free), tutoriale, cărți, site-uri unde putem scrie cod pentru practică și câte și mai câte resurse, fie online, fie offline. Tot ce trebuie să facem este să dăm un search pe Google, unde să ne exprimăm dorința de a începe o carieră în IT. Desigur, persoanele cu înclinație tehnică vor avea un avantaj, însă există ramuri din domeniu care se adresează și celor neinițiați. Trebuie răbdare și perseverență, atât.

  1. HR

Îți place să lucrezi cu oamenii? Hai în HR! Simplu ca bună ziua, nu? Ei bine, nu chiar. Lucrul în departamentele de resurse umane a devenit mult mai complex în ultimii ani. Iar reconversia profesională nu e deloc floare la ureche când vine vorba de un domeniu atât de delicat. Însă, pentru pasionați, există căi prin care se poate accede în fascinanta lume a HR-ului.

Una dintre cele mai simple metode este ca Junior Recruiter, unde poți învăța experiențial despre cum funcționează acest domeniu, care sunt procesele prin care candidații trec până să devină angajați etc.
Pentru cei care sunt într-adevăr dedicați și țintesc o poziție superioară, există renumitele certificări de HR (inspector, specialist etc.), care cu siguranță vor avea un cuvânt greu de spus în reconversia profesională.

Însă multe din cursurile acreditate, adică cele pe care le faci ca sa ai diploma, nu îți oferă informaîii actualizate despre HR. 

Cel mai complet curs de HR din piață la ora actuală este, conform sutelor de testimoniale, Master Program HR.

  1. Marketing

Probabil unul dintre cele mai în vogă domenii din ultimii ani, marketing-ul se adresează în special oamenilor creativi, iar aici freelancing-ul a luat o amploare imensă. Fie că vorbim despre reconversia profesională în vederea angajării în domeniul marketingului sau a deschide un business în această zonă, informația a devenit mai accesibilă lumii întregi, și nu mai pare un domeniu obscur, unde e aproape imposibil să pătrunzi.

Există multe programe de pregătire, oferte de internship, oferte de joburi (la orice nivel), agenții de advertising care oferă informații și servicii sau care caută colaboratori. Plus că deschiderea unui PFA/SRL e mai simplă și mai ieftină ca oricând. Deci, dacă avem skill-urile necesare, sau dacă vrem să le dobândim, o carieră în marketing e mai aproape decât părea în trecut.

  1. Analiză de date

Un domeniu un pic mai tehnic, dedicat în special persoanelor meticuloase, cu atenție la detalii, care sunt atrase de statistici și interpretarea acestora. Un curs aprofundat de Excel/Tableau/PowerBI sau orice alt tool ce lucrează cu date vă poate introduce într-un domeniu extrem de atrăgător, ce se întinde de la Reporting Specialist la Data Scientist (un job extrem de bine plătit în zilele noastre).

Pe lângă cele enumerate mai sus, există analiza datelor din social media, sau cursul gratuit oferit de cei de la Google, care vă pot da startul într-un business propriu, sau într-o agenție de marketing analytics.

  1. Training

Una dintre cele mai stufoase zone ale reconversiei profesionale, trainingul (coachingul) se întinde pe nenumărate ramuri, indiferent de domeniu. Dacă nu îți e teamă de vorbitul în fața unei audiențe, dacă ești deschis și vrei să transmiți informații utile, atunci această zonă va fi extrem de potrivită pentru tine. Trebuie doar să te nișezi, să știi la ce ești bun și să îți pregătești temeinic materialele și cursul prin care predai acea nișă.

La fel ca toate domeniile de mai sus, și trainingul permite atât angajarea într-o firmă profesională care oferă aceste servicii, însă deschide și calea către freelancing, unde de asemenea, plaja este extrem de largă. Totul ține de tine, de ce știi să faci și de ambiția de a schimba ceva.

Deci, este momentul să fac o schimbare de carieră?

Bun, fiindcă am trecut prin domeniile cele mai căutate la ora actuală, ne putem orienta mult mai bine asupra a ceea ce vrem. Atenție însă, reconversia profesională nu are limite sau reguli. Doar de voi depinde ce doriți și știți sau vreți să știți să faceți.

Analizând informațiile de mai sus și statisticile din piață, ne aflăm într-un moment oportun în ceea ce privește reconversiile profesionale. Cu toate acestea, recomandăm ca această decizie să fie luată după analiza factorilor sociali și economici și conform ADN-ului tău profesional pentru a fi siguri că este mutarea corectă.

Ce mai e imperios necesar ca să reușești?

Un plan de carieră făcut alături de un consilier profesional cu experiență care te poate ajuta să înțelegi ce carieră ți se potrivește, dar mai ales te va învăța care sunt etapele prin care trebuie sa treci si cum o poți face cat mai eficient!

Recomandam cu toată încrederea Design de carieră, unul din cele mai renumite programe create de Andra Pintican, care a ajutat până acum mai mult de 4000 de persoane in transformările profesionale!

Acum, mai mult ca niciodată, informația ne stă la îndemână, deci depinde doar de aspirațiile noastre, pentru a ne seta orizonturile profesionale și a munci pentru a le atinge.

Distribuie articolul

Alte articole care ar putea să îți placă