Trenduri paiata muncii 2022
Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

Oglindă oglinjoară, care-i cea mai dorită meserie din țară, în 2022?

2022…An Nou. Planuri noi. Obiective noi …sau poate resuscitate din cele neatinse pe 2021. 

Cert e că dam un nou start. Și pe lângă noi…și Piața Muncii face la fel. 

Citește acest articol până la capăt și află:

  • Ce a cerut piața muncii de la noi în 2021
  • Care sunt trendurile Pieței Muncii în 2022
  • Care sunt cele mai dorite meserii în anii ce urmează
  • Cum te poți pregăti pentru toate aceste schimbări abrupte
  • Retrospectiva 2021…scurt pe doi? 

Dacă 2020 a fost declarat anul schimbării, 2021 a fost anul adaptării. 

Cele mai căutate cuvinte în aria profesională au fost “remote”, ‘part time” și “work from home” . Ne miră? Deloc! 

În timp ce toată lumea caută job online de acasă, cele mai generoase industrii ca oferte de angajare au fost cele din zona de IT (no surprise here), Marketing, HR, Finance și Vânzări. 

Totuși, oricât de generoasă a fost oferta de angajare în anumite industrii, s-a simțit mai pregnantă ca oricând discriminarea 45+.

După ce am avut sute de candidați care mi-au povestit că nimeni nu îi cheamă la interviuri din cauza vârstei, nu mă mir că tot mai mulți dintre ei încep să caute joburi în afara țării. 

Dacă tot inventariem mizeria de sub preș, nu pot să nu menționez și discriminarea părinților întorși din concediile de creștere copil.Multe membre din comunitatea mea mi-au scris că a fost foarte greu să găsească joburi pentru mame întoarse la lucru după 2 ani de stat acasă cu cei mici. 

Un “trend” ce m-a surprins teribil a fost cel al angajaților de la stat ce au început reconversii profesionale pentru a lucra la privat. Legenda aceea cu locuri de muncă bine plătite la stat pare a fi demascată. Coincidență sau nu, îmi amintesc că într-o luna mi-au scris multe persoane din Poliție sau Armată pentru a le ajuta cu sfaturi despre cum să facă schimbarea de carieră. 

Nu aș vrea să crezi că vreau să fac din acest articol zidul plângerii. Dar consider că e mai important ca niciodată să vorbim despre problemele astea care ne tot cocoșează de ani de zile și pe care le ignorăm sperând că ‘or să dispară. 

Eu una îi mulțumesc lui 2021 pentru că i-a ajutat pe candidați și angajați să înțeleagă importanța alegerii unui angajator care se preocupă să asigure un mediu de lucru sănătos. Am simțit această conștientizare colectivă, atunci când mii de oameni au downloadat Manifestul Standardelor de Muncă în Romania.

Ce urmează în 2022?

Pff….atât de multe vin spre noi…nici nu stiu cu ce să încep 🙂 

Până să vorbim despre trenduri SF în câmpul muncii, aș vrea în primul rand să ne asigurăm că nu vom mai întâlni în 2022 joburi fară contract de muncă. 

Plata la negru mi se pare atât de neinspirată, mai ales acum, când extrem de mulți angajați au luat calea freelancingului și poți să iei colaboratori cu plată pe prestări servicii (atenție …a nu se folosi acest serviciu că alternativa la angajare, deoarece suparăți ANAFul 😀 și vă face cadou o acuzație de evaziune fiscală) 

La ce ne cere piața muncii să ne adaptăm în 2022?

Tot mai multă muncă remote, ceea ce ne duce mai aproape de joburi bine plătite de acasă pentru companii din afară. Aud multă lume în jurul meu că lucrează pentru companii din străinătate și văd tot mai multe anunțuri de angajare de acest fel. 

Tot mai mulți freelanceri și roluri project based, așa cum menționam și mai sus. Comunitățile de freelancers sunt în continuă creștere. Angajații ce și-au dat seama că cel mai valoros pentru ei ar fi să aibă  joburi de weekend sau job online de acasă și nu au reușit să găsească  astfel de colaborări, au ales să își deschidă un PFA sau un SRL și să își ia proiecte pe care să le gestioneze așa cum au ei nevoie. Era și cazul să se normalizeze și la noi astfel de colaborări, dat fiind că în afară e un mod de lucru cel puțin la fel de popular că angajarea permanentă. 

Cei ce aleg să rămână în roluri de angajați, vor căuta tot mai mult să aleagă companii ce oferă oportunități reale de dezvoltare și un mediu de lucru sănătos și echilibrat. Promisiunile de muncă bine plătita nu mai sunt suficiente. Din nefericire pentru angajatori, minciuna employer brandingului făcut doar pentru imagine, are picioare tot mai scurte.

 Candidații și angajații nu mai cred în promisiuni și valori scrise pe pereți. Totul e acum despre evaluările pe care angajații le lasă pe site-uri de evaluare angajator, despre zvonurile din piață și desigur, despre experiența de candidat și angajat. Candidații au învățat să “investigheze” angajatorul înainte de a accepta o ofertă, iar angajatul e tot mai informat despre cum să depisteze dacă lucrează într-un mediu toxic sau nu.

Reconversia profesională devine vedeta în piața muncii. Whoop whooop!! Așa mă bucura treaba asta!! 

Modul în care am învățat să ne raportăm la muncă în România e atât de eronat. Am fost crescuți cu ideea că munca trebuie să fie grea, pe bani putini și fie că ne place sau nu…ea TREBUIE făcută. Chiar dacă asta pentru mulți dintre noi a însemnat că am muncit până la epuizare și am lăsat munca să ne țină departe de familie și viața personala. Sacrificiile pentru muncă duse la așa extreme e musai să înceteze. 

Ce putem alege în schimb?

Să ne descoperim ADNul profesional și să alegem meserii care pe lângă faptul că ne pot ajuta să susținem un stil de viață așa cum ne dorim, să ne și hrănească sufletește. 

Sau cum îmi place mie să spun, la Centrul de Carieră:  avem dreptul să ne alegem meserii conform identității noastre. 

Sutele de participanți la programele mele au confirmat faptul că pentru o schimbare de carieră e musai să ai o strategie de viață pusă la punct și un design de carieră făcut ca la carte. 

Criza de personal continuă, într-o nouă nuanță, ceea ce sperăm că vă determina companiile să se uite mult mai atent la politicile de discriminare și să integreze (într-un final) candidațîi 45+ în organizații și că nu vor mai aștepta 20 de ani de experiență de la tinerii de 25 de ani. 

Mi-aș dori anul acesta să văd mai multe anunțuri de joburi online pentru studenți și   chiar joburi pentru elevi. 

La Școala de HR, am creat o comunitate de 3700 tineri cu care, alături de alti traineri și voluntari, facem educație vocațională și inițiere în diferite meserii, și observ că vin tot mai mulți elevi și liceeni în comunitate, doritori să dea startul profesional cât mai devreme. ȘI având în vedere că legea le permite să lucreze de la 16 ani cu acordul părinților, nu văd de ce nu le-am da șansa să câștige un pic de experiență. 

Companiile vor căuta noi și noi metode de a mări engagementul angajatilor remote, ceea ce între noi fie vorba, va fi destul de dificil. Zeci de studii în 2021 au scos la suprafață faptul că oamenilor, deși le place să aibă joburi de acasă, le e foarte greu să mai rămână la fel de conectați cu colegii și superiorii lor, cum o făceau  atunci când lucrau împreună, fizic. 

Sper că 2022 e anul în care companiile vor înțelege că inutil bagă banii în campanii de employer branding cu sclipici, dacă nu se duc la firul ierbii să afle ce doare în organizație. 

Preocuparea reală pentru dezvoltarea liniei de management, pentru crearea unui mediu de lucru în care angajații să se simtă în siguranță, oferirea de pachete salariale de bun simt și pe măsura valorii pe care oamenii o aduc în organizație, acțiuni concrete pentru sănătatea mentală și echilibrul între viața personală și muncă, sunt câteva din prioritățile ce companiile ar trebui să le pună pe TO DO list în 2021.

Ce poate fi mai eficient în a crește engagementul unui angajat decât ca acesta să simtă că îl consideri valoros pentru organizație?

Și cum altfel să îi arăți altfel dacă nu prin a-i satisface nevoile de siguranță, diversitate, creștere, conectare și contribuție?

Cum te poți tu pregăti pentru 2021?

Descoperă-ți ADNul profesional

Tu știi cine ești cu adevărat? Fă din dezvoltarea personală un obiectiv de viață. Ar fi păcat să ajungi la 60 – 70 de ani și să iți dai seama că ai trăit viața altcuiva și că nu poți face un inventar de lucruri care te-au împlinit, ci doar de regrete. 

Caută ajutor: Pentru a naviga prin dinamica evolutiei profesionale ai nevoie de ajutor de la un consilier de carieră care știe cu ce se mănâncă dezvoltarea profesională. Dacă ești pregătit hai la Centrul de Carieră🙂  Am pregătit acolo tot ce e nevoie pentru a face un upgrade profesional!

Descoperă De Ce și cum să faci o strategie de viață și de carieră? , așa cum au făcut deja mii de oameni. 

Iți mai spun încă o dată: modul în care am fost învățați să ne alegem meseria …e eronat! 

E vremea pentru noi abordări!

Design de carieră. Design de carieră. Design de carieră….sper că ai înțeles unde bat 🙂 .

Să lași dezvoltarea profesională la voia întâmplării e unul din cele mai mari deservicii pe care ți le poți face în viață! Poate iți suna ciudat ideea de a face design de carieră…dar asta se întâmplă doar pentru că nimeni nu ne-a învățat asta până acum! 

Nu ne-a învățat nimeni altceva decât că trebuie să supraviețuim și că munca e musai să ne asigure supraviețuirea. Nu-i în totalitate neadevărat…așa-i: munca ne asigura pâinea cea de toate zilele. Dar cine a spus că nu putem alege o meserie conform identității noastre, care să ne permită să îmbinăm în practica de zi cu zi și ceea ce iubim să facem și ceea ce ne pricepem să facem? 

Lucrând cu acest concept, de Design de Carieră, pe care l-am creat după ce am consiliat și angajat peste 3-4 mii de persoane, vei simți diferența între a avea un plan de dezvoltare profesională bine pus la punct pentru următorii 5 ani și a aștepta să vină o mărire salarială sau o promovare la voia întâmplării. 

Care- i cel mai dorit job din țară?

Și în 2022 IȚul bate relaxat toate celelalte domenii. 

Nu-i de mirare că “joburi it fără experiență” a fost extremmmm de căutat în 2021. Și dacă e să calculez și eu cât de mulți participanți am avut la programele mele ce făceau reconversii profesionale în IT…întăresc afirmația. 

Ce are ITul și n-are nimeni?

Salarii și respect pentru angajați 🙂  Dar lăsând gluma la o parte, am sesizat și eu la companiile cu care lucrez, că firmele din sectorul  IT au o deschidere mult mai mare la a crea culturi sănătoase și sunt dispuși să investească pentru a oferi angajaților ce au nevoie. 

Partea faină e că ITul ridică ștacheta standardelor de muncă în Romania de câțiva ani și companiile din piață n-au de ales, decât să țină pasul. 

Inevitabil multe alte industrii cresc direct proporțional cu ITul și vom simți asta în 2022: Sănătate, MKT, Finance, HR, Educație privată. 

All în all, avem mult de lucru în 2022!

Dar nu te speria; nu trebuie să faci singur tot!

Nu uita de sala ta de antrenamente profesionale: Centrul de Carieră, unde poți găsi: 

Iți recomand să parcurgi cu maximă atenție, webinarul De ce și cum să faci strategie de viață și de carieră?, așa cum aproape 2000 de persoane au făcut deja și au simțit beneficiile 🙂

Succes! 

Andra

Distribuie articolul

Alte articole care ar putea să îți placă