Ce este ADNul profesional (10)
Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

Miturile Reconversiei Profesionale

Deși e unul din subiectele despre care vorbesc cel mai mult în ultima perioadă în programele mele, am ezitat multă vreme să scriu un articol pe tema asta. 

Pentru că reconversia profesională e un proces atât de complex, încât nu ai cum să cuprinzi minima lui esență într-un articol.

Deci cel mai probabil va exista o serie de articole dedicate acestui subiect, probabil și bazate pe întrebările și nevoile voastre. 

Începem cu baza, nu?

Ce e reconversia profesională? 

Schimbarea direcției profesionale sau mai pe românește, a meseriei tale. 

După ce pandemia a afectat teribil câteva industrii, sute de mii de oameni nu au avut altă soluție decât să se reorienteze spre meserii ce se aflau la căutare. 

Evident, pierderea unui loc de muncă nu este singurul imbold ce te poate duce spre o reconversie profesională.

Alte motive pe care le întâlnesc foarte des la clienții mei: 

Lipsa împlinirii profesionale. 

După ce ne alegem meserii la îndemnul părinților, profesorilor sau forțați de circumstanțele vieții, mulți dintre noi ajungem să excelam în domeniile alese doar că să ne dăm seama că asta nu ne aduce nici o împlinire și parcă  trăim viața altcuiva. Mai bine de jumătate din participanții la programele mele vin să-și descopere ADNul profesional, după ce au trecut printr-un burnout. De ce să așteptam să se degradeze atât de mult viață noastră, pentru a ajunge să muncim ceea ce suntem?

Dorința de a câștiga mai bine.

Domeniul vedeta, IT-ul, devine și un fel de “fata Morgana”. Foarte multă lume se hotărăște să facă schimbarea spre IT, cu gândul la faptul că e o industrie în plină dezvoltare și vine cu beneficii pe măsură. Și așa e…chiar e un domeniu ofertant. Singura problemă intervine atunci când faci această mișcare profesională și …nu iți place. Oricât de bine vei fi plătit, dacă faci ceva ce nu e în aliniere cu valorile și identitatea ta, cu siguranță va veni momentul în care vei căuta să schimbi din nou…meseria. 

Nevoia de libertate.

 Îmi amintesc că în urmă cu câțiva ani lucram cu multe companii din afară, unde angajații din țările cu pricina aveau joburi part time cu precădere. Asta în timp ce la noi, part time își lua doar un student care trebuia să se ocupe și de studii. Ideea că un adult vrea să muncească mai puțin și să se bucure de viața lui, părea greu de digerat de intervievatori.

Pe măsură ce anumite industrii s-au dezvoltat și s-au găsit în dificultatea de a găsi specialiști, au mai coborât din pretenții și am mai normalizat și noi ideea de part time sau freelancing.

Însă pentru că doar anumite domenii sunt flexibile, nevoia de libertate îi face pe oameni să-și ducă aptitudinile transferabile în domeniile cu pricina. Din nou, și aici intervine factorul potrivirii meseriei cu cine ești tu. Nu recomand să alegeți meserii doar pt că vă oferă finanțe sau timp. Cred că putem găsi zona de mijloc, în care și nevoia noastră de a ne place ce facem, să fie satisfăcută. 

Câteva MITuri care fac reconversia profesională să pară Bau Bau-ul din Piața Muncii:

  1. Nu poți face reconversie profesională dacă nu ai facultate pe domeniul ales. 

Aplicabil evident la meserii unde e nevoie de specializare (medic, avocat etc) , însă sunt nenumărate meserii unde te poți califica printr-un curs acreditat sau nu. 

Dacă te atrage zona de Marketing, poți opta, în funcție de personalitatea ta și aptitudinile tale, pentru un job de Copywriter, Social Media Specialist, Performance Specialist. 

Pe HR poate te atrage rolul de Recruiter sau HR Business Partner

În IT, Școala Informala de IT te poate ajuta să explorezi mai întâi care zonă IT ți se potrivește și abia apoi să te apuci de învățat. 

  1. Ca să faci reconversie profesională e musai să faci cursuri acreditate. 

Da …și NU. Multe din meseriile aflate acum la mare căutare nici măcar nu există în COD COR, deci nu vor avea nici standard ocupațional pentru a exista un curs acreditat pentru ele. 

De aceea recomand să vă îndreptați atenția spre acei experți din zona voastră de interes, care țin și cursuri. Nici unul din cursurile mele de HR nu e acreditat, pentru că predau noțiuni noi în industria HR din România, pe care eu la rândul meu le-am învățat lucrând cu companii din afară. Dar feedback-urile despre aplicabilitatea a ceea ce învață participanții la cursurile mele sunt excelente. 

Evident, dacă există un curs acreditat pentru ce alegi, urmează-l ca să iți iei diploma, dar tot recomand să mergi apoi la un expert. 

Am o problema cu faptul că cei ce ne învață o meserie, sunt de multe ori persoane care nu au practicat-o nici măcar o zi 😀 (sorry dacă par rea, dar practica și teoria merg mână în mână).

  1. O diploma e suficientă ca să fac reconversie. 

Greșit. Super greșit. 

Cum spuneam mai sus, teoria și practica merg mână în mână. De aceea, după ce ai diploma și te-ai documentat cât de bine ai putut tu prin Sfantu’ Google, caută neapărat un rol de voluntar ca să ai ocazia să practici câteva luni. Minim 3, ideal 6-9.

De ce? 

Pentru că vei putea trece acea experiență în CV și te va ajuta într-un interviu să ai un avantaj față de cineva care are doar o diplomă. 

Să faci o reconversie profesională durează mult. 

Depinde ce înțelegi prin mult. 

Cel mai important pas în tot acest proces e să alegi bine noua direcție profesională. E musai să alegi un nou job care îți place, îți folosește aptitudinile și punctele forte, are cerere în piața muncii și te poate și remunera așa cum meriti. 

Îți recomand să folosești Design de Carieră ca instrument de descoperire a direcției dar și mai important, ca să te ajute să-ți faci un plan concret de strategie profesională. Mii de oameni au învățat deja să facă strategie de carieră prin programele mele. 

Următorii pași sunt despre cercetarea domeniului ales, verificarea cerinței de piață, alegerea cursurilor relevante, planificarea financiară pentru a susține o reconversie în primele 6 luni apoi etapa de învățare efectivă și într-un final practica. 

Nu te panica…toate sunt cuprinse în Design de Carieră. Te învață și cum să te pregătești pentru “surprizele” ce apar pe parcurs 🙂

În concluzie, reconversia profesională e pentru multă lume, azi, calea spre o viață mai împlinită, în care muncim ceea ce ne place și nu mai lăsăm munca să ne ducă la burnout și să ne afecteze sănătatea, viață personală sau de familie. 

Și dacă pentru a ajunge să trăim viața pe care o merităm, e nevoie să ne pregătim 1-2 ani pentru o reconversie, merită, așa-i?

Distribuie articolul

Alte articole care ar putea să îți placă