Centrul de Carieră

WhatsApp Image 2022-05-05 at 9.15.55 AM
Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

Tu cum te autosabotezi?

Poate e un subiect cam sensibil de digerat, dar vă promit că e extrem de important dacă vă doriți ca viața voastră să nu mai fie atât de mult despre durere, neajuns și eșec.

Sau mai bine zis, cum îți pui tu “bețe în roate” ? 

Poate e un subiect cam sensibil de digerat, dar vă promit că e extrem de important dacă vă doriți ca viața voastră să nu mai fie atât de mult despre durere, neajuns și eșec. 

Un pic de context…..

Există multă informație despre mintea noastră și modul în care ea funcționează.

Unele teorii sunt extrem de complexe, că deh…le emit oameni de știință, profesioniști care asta studiază și poate limbajul folosit nu-i cel mai uzual. 

Aș vrea să simplificam un pic lucrurile și să abordăm mintea noastră într-o manieră mai accesibilă. 

Închipuie-ți că mintea ta e împărțită în două:

  • Conștient
  • Subconștient. 

*ar mai fi și aici de adăugat, dar cum spuneam, azi mergem pe definiții simple 🙂

Poți asocia Conștientul cu cine ești tu azi. Tipa de 33 de ani, ce își dorește un job mai bun sau o relație mai sănătoasă cu munca. Sau tipul de 37 care e pregătit să se așeze la casa lui și să își întemeieze o familie. 

Conștientul ești tu cel de azi, care trăiește în prezent și zice că vrea să îi fie mai bine. 

Și o veste mai puțin bună….el e mai puțin de 5% din mintea noastră. 

Până aici tot OK ?

Subconștientul intră în scenă!

95 % din cine ești tu e acolo. 

Îl poți asocia cu o întreagă gașca de versiuni ale tale din trecut. 

În Subconștient e copilul de 5 ani care a fost certat de mama că vorbește prea mult. 

Școlarul pedepsit de tata că a luat 7 la lucrare.

Băiețelul agresat de colegii mai mari în curtea școlii. 

Fata de care au râs băieții de la colț că i s-a ridicat fusta de la vânt. 

Toate evenimentele din trecut care te-au marcat, sunt acolo. 

Și nu doar că sunt acolo sub forma unor amintiri. Sunt acolo sub forma unor “lecții învățate”. 

Adică, atunci când eram mici și ni se întâmplau tot felul de chestii care ne afectau, creierul nostru trăgea o concluzie și o băga în baza de date a subconștientului. 

Ce face el cu baza asta de date? 

O consideră un fel de “manual de viață”.  Când Tu, adultul de azi, tipa de 33 de ani ești exploatata la muncă pentru o leafa infimă, creierul intra în baza de date și verifică: “ Ce știm noi despre muncă? Aaaaa….gata…am găsit informația..mama și tata se zbăteau în joburi grele, pe bani puțini și ne era greu acasă. Mereu spunea mama că de muncă tre’ să tii și cu dinții”. 

Deci asta e lecția, așa că subcontientul va da comanda conștientului să stea acolo liniștit, oricât de rău e la muncă. Pentru că oricât de rău e, e fix așa cum spune lecția din manual că trebuie să fie. 

Și aici apare conflictul. 

Conștientul vrea ceva mai bun. Tu, tipul de 37 de ani știi că ești pregătit să îți întemeiezi o familie. Și  ai cumpărat inelul și ești pregătit să o ceri. 

Dar….se activează subconștientul cu lecția învățată despre familie. Poate ai tăi se certau non-stop și tu, copilul de atunci sufereai enorm. Și acum te trezești că nu ești în stare să scoți inelul ăla din buzunar și să pui întrebarea. 

Pentru că 95% din tine domină scenariul asta. 95% din tine a învățat că o familie înseamnă ceartă, suferință și nu vrea că tu să produci astfel de daune unui alt copil. Și ți-e frică tare pe dedesubt să nu cumva să deveniți și voi o copie la indigo a familiei tale. 

Astea sunt doar două exemple (inspirate din poveștile clienților mei) . 

Ce alte “lecții” e posibil să mai ai prin baza de date? 

  1. Că nu meriti.

Așa că nu vei iniția nicioadata o negociere salariala. Pt că 95 % din tine crede cu tărie că nu meriți mai mult. Chiar dacă mentalul de 5% e convins că ai nevoie de mai mulți bani ca să plătești chiria. 

  1. Că nu ești suficient de bun.

 Dacă ai auzit asta pe repeat în copilărie (nu neapărat mot a mot, dar mesajul subliminal ăsta era) , slabe șanse azi să visezi la o promovare. Chiar dacă conștientul de 5 % vrea rolul ăla mai fain, Subconștientul vă “săpa” mereu în tine amintindu-ți că n-ai tu stofă de așa ceva. 

  1. Că statutul social e TOT. 

Conștientul de 5% vede clar că ești obosit. Că muncești extrem de mult ca să te dezvolți profesional, poate ca să devii și tu Manager sau vreun rol mai important. Mai vede și că e cazul să te oprești. Și gata…iți propui să iei concediu. 

Sau să o lași mai moale…Ghinion. Subconștientul de 95% știe că dacă nu ai statut profesional, NU EXIȘTI. Și nu te va lasă defel să te odihnești în concediu. Vei visa că te-au dat afară, că nu ai trimis un raport la timp. În timp ce vei manca te vei gândi numai la ședința de la care tu lispseti și multe altele. Te va chinui atât de mult încât te vei duce iar la laptop (spre disperarea familiei care s-a săturat să te vadă numai muncind) . 

  1. Că ceilalți sunt mereu mai buni că tine. 

Parcă mintea conștientă ar vrea să-ți recunoască meritele pentru un proiect mișto făcut. Ar vrea să-ți spună că ai făcut treabă bună și că ești cool. Fix  când erai cât pe ce să te premiezi cu o cafea bună, apare prietenul subconștient cu toate lecțiile lui enervante. Ții minte când la școală erai mediocru față de colegii tăi? Ții minte cum iți spunea mereu mama că fata vecinei face de toate și tu nimic? Ții minte???TOȚI sunt mai buni ca tine!!! Nu mai căuta atât să găsești  altă realitate ! NU EXISTĂ!!!

Parcă a devenit cam agresiv deodată subconștientul tău, nu?

Se întâmplă: uneori devine agresorul nostru. Se transformă în toate vocile alea care ne-au marcat copilăria!

Ai prins ideea?

E o bătălie nedreaptă. 5% versus 95%.  

Nu ai cum să câștigi așa. 

Și pentru că nu înțelegem concret raportul ăsta de forțe, spunem în gura mare că “m-am autosabotat” . 

Dar nu e chiar așa. 

Și-atunci?

Ce e de făcut?

Prima dată te împrietenești cu Subconștientul. 

Îl explorezi. Inventariezi “lecțiile” alea și încerci să înțelegi că el încearcă să te protejeze prin ele. Din păcate atfel nu știe. Că nu l-a învățat nimeni. 

De aceea, tu trebuie să îl înveți. 

“Cunoaște-te pe tine” devine dintr-un clișeu, o mantră a vieții. 

Ai de forat în tine mai ceva ca șeicii ce forează după petrol. 

N-are rost să te mint: E DE LUCRU!

Eu am 5-6 ani de când forez și cred că abia am apucat să înțeleg ce înseamnă procesul în sine. 

Dar e musai să începi de undeva.

Un prim pas e să iți descoperi credințele limitative și blocajele. Să te apropii de tine cu pași mici, prietenoși și să găsești blocajele emoționale și să le eliberezi. Eu fac asta cu clienții mei prin terapii alternative extrem de eficiente, cum ar fi EFT sau Matrix reimprinting. 

Și apoi, după ce vă împrieteniți nițel, să începeți să lucrați împreună în a scrie lecții noi pentru baza de date. 

Și e tare important să înțelegi că nu trebuie să treci prin asta singur! 

Poți să primești ajutor.  

În weekendul 15-18 septembrie poți să faci un prim pas spre tine, ghidat de mine și toate tehnicile pe care le folosesc. 

Voi lucra cu un grup de 8 oameni în cadrul ultimulului Live Vision Retreat pe acest an, timp de 4 zile la a da un nou START relației dintre Conștientul și Subconștientul tău. Și să înveți, pas cu pas, cum să fii bine!

Dacă ești pregătit să faci pasul ăsta, te aștept! 

Și în caz că NU ești pregătit să faci pasul ăsta….DE CE simți asta?

 E conștientul cel care iți spune că nu e pentru tine treaba asta ….sau Subconștientul, înfricoșat că va pierde din controlul ce îl are asupra ta? 

Scrie-mi de ce NU vrei să faci un pas spre dezvoltare ca să te ajut să găsești motivația profundă din spatele stagnării tale. 

Nu uita: Nu ești singur în toată călătoria asta. 

Respiră și cere ajutor! 

Te îmbrățișez, 
Andra

Programe

Citește și alte articole pentru tine

Distribuie articolul

Alte articole care ar putea să îți placă