Centrul de Carieră

Ce este ADNul profesional (6) (1)
Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

Rugăciune sau strategie, pentru găsirea unui loc de muncă?

Atunci când suntem în căutarea unor joburi fără experiență, avem nevoie de un pic mai mult decât rugăciuni spuse cu patos.

Mi-a spus un candidat că se roagă să își găsească un job de câteva luni, dar nimic nu se întâmplă. Era atât de deznădăjduit, dar când ne-am uitat pe acțiunile concrete de căutare job, în afară de clasicele aplicări la joburi pe platforme specifice, nu mai făcuse nimic.

Mai mult, atunci când am pomenit de Linkedin, mi-a spus că el nu prea e cu rețelele sociale – I know right? în 2022, dacă ne dorim să ținem pasul cu vremurile, nu ne mai permitem să nu fim acolo unde sunt oportunitățile.

Deci ajută treaba cu speranța și rugăciunea, dar ce putem face concret?

Vă las mai jos câțiva pași de făcut pe Linkedin, ce te vor ajuta în găsirea unui loc de muncă online, sau dacă ești un fan al interacțiunilor face to face, la birou.

Profilul tău

Înainte să “ieșim în lume” , trebuie să ne asigurăm că avem profilul up to date.

Poza de profil profi – candidații cu poze de profil reprezentative (nu un selfie random din Vama Veche) au de 14 ori mai multe șanse să le fie vizualizat profilul, conform statisticilor Linkedin.

Un banner reprezentativ – În ce crezi? Care e persoana pe care o admiri cel mai mult și cum te inspiră ea? Îți poți personaliza un Linkedin banner gratuit în Canva. Asigură-te că va transmite privitorului o idee despre ceea ce contează pentru tine.

Headline comprehensiv – Cum mă poți face să înțeleg ce valoare aduci în organizație sau ce îți dorești în acest moment, în 20-30 cuvinte? Spre exemplu “Digital Specialist ready to master PPC in your organisation” …da da…suntem pe o platformă internațională, deci preferabil este să ai un profil în engleză.

Experiență

Un recruiter petrece aproximativ 7 secunde pe un CV sau un profil de Linkedin și e important să “îl ajutăm” să găsească ceea ce caută, așa că analizează câteva anunțuri de recrutare pentru o poziție similară cu a ta. Care sunt cuvintele care se repetă – key words?

Asigură-te că fiecare rol ocupat e descris prin prisma rezultatelor obținute și că folosești key words în exprimare. De exemplu: “Micșorare rată de turnover cu 20% în 6 luni” sau “Creștere portofoliu clienți cu 30 % în decurs de un an” sau “Dezvoltarea echipei de la 2 la 10 membri” etc….dar nu uita – de preferabil în engleză!

Uitându-mă la profilul tău, ca recruiter, ar trebui să înțeleg ce valoare poți aduce tu în organizația pe care o reprezint. Și asta în doar 7 secunde.

Network

Acum că ți-ai dat profilul cu sclipici, trecem la următorul pas. Conectarea cu cât mai multă lume….relevantă căutării tale.

Fă o listă cu top 30 de companii în care ți-ai dori să lucrezi, apoi caută pe Linkedin oamenii de HR, managerii sau membrii de echipe din departamentul targetat. Conectează-te cu cât mai mulți specialiști care deja fac ceea ce tu visezi să faci. De ce? Pentru că așa te pregătim pentru pasul următor!

Expunere

Aici ai două opțiuni.

Fie le scrii acestor persoane direct un mail, după ce v-ați conectat, povestindu-le despre faptul că ești available și că te pot contacta dacă apare o oportunitate, fie te asiguri că săptămânal faci o postare în care menționezi ce cauți și ce ar avea o companie de câștigat dacă te alege pe tine. Încearcă să fii cât mai specific: cauți job online, job part-time, ce specializare ai etc.

După ce faci postarea, poți da linkul către mai mulți prieteni din rețeaua ta (inclusiv mie sau Oanei Urse) pentru a te expune și noi rețelelor noastre.

Trișează

Waiiittt…nu te impacienta. Nu te învăț la rele, dar uneori ne place să ne complicăm și ajungem să ratăm cele mai scurte drumuri spre succes. Te-ai asigurat, înainte să faci toate cele de mai sus, că ți-ai sunat toți prietenii și le-ai spus că ești în căutarea unui loc de muncă? Știi că prietenii tăi, dacă aud la o bere de o oportunitate faină, ești prima persoana ce le va veni în gând?

De obicei nu, pentru că nu ne prea place să cerem ajutor!

Dar ține minte că în piața muncii din România, există o categorie mai puternică în angajări decât HR-ul. Aceștia sunt angajații din companii, care primesc bonusuri de recomandare dacă aduc noi colegi. Deci și ei se transformă în niște mini agenți de recrutare, așadar ar trebui să profităm la maximum și de conexiunile din offline, zic.

Nu te mai frământa că nu știi care formular CV e la modă (de ce lumea știe doar de Europass CV editor oare?!). Just get started. Nu știi niciodată de unde poate sări iepurele!

Mai sunt și alte tips, dar deja te-am amețit, așa-i? Mulți mi-au spus că e atât de complicată treaba cu strategia de job hunt, încât e de înțeles cum de toata lumea preferă să “caute pasiv”. Eiii…dar din pasivitate nu vine evoluția. Așa că, dacă ai nevoie de ajutor, Webinarul de Strategie de viață și carieră te poate susține să ai control asupra vieții tale profesionale, să nu mai te lași purtat de întâmplare și să faci alegeri strategice.

Poate vorbim data viitoare și de profilul de Facebook și alte modalități de a te expune pe Linkedin cu folos.

Sper ca cele de mai sus să ajute măcar o persoană. Așa va merita faptul că m-am trezit la 5:30 să scriu acest articol, după ce 34 de persoane mi-au scris în mesaje că vor să înțeleagă mai bine cum se face job hunting pe Linkedin.

Te rog să îmi trimiți putină energie de la tine printr-un comentariu, în care să îmi spui care dintre tips-urile de mai sus ți se pare cel mai util. De asemenea, nu strica să dai un tag prietenilor sau cunoștințelor ce își caută de munca și ar avea nevoie de info! S-ar putea să le fie de mare folos!

Să ne citim cu bine!

Programe

Citește și alte articole pentru tine

Distribuie articolul

Alte articole care ar putea să îți placă