Ești blocat într-un job care nu te reprezintă? Ești gata de o schimbare, însă nu știi cum și de unde să începi? Fie că vorbim despre teama de a lua decizii radicale, despre nevoia de a începe un nou capitol, sau chiar despre curiozitatea de încerca lucruri noi, voi dezbate acest fenomen pe larg, în special fiindcă devine tot mai popular și mulți dintre voi nu știu încă la ce să se aștepte sau ce să facă legat de aspectul acesta, al schimbării de carieră.
În spectrul general al lucrurilor, în climatul actual, schimbarea de carieră poate părea un act nesăbuit. Însă, în era informației, în era diversității, când totul este posibil și când piața joburilor se mișcă într-un ritm atât de alert, poate această decizie este fix cea corectă, cea care ne poate deschide uși pe care nici nu ni le imaginam.
Riscul
Uneori, tu îți dorești schimbarea, însă tot tu ești cel mai mare obstacol din calea ei. Cu toate acestea, nu orice schimbare e bună, nu orice decizie trebuie să fie axată pe DA, HAI SĂ FAC ASTA! De multe ori, reflectând la opțiunile ce ne sunt la îndemână, vom descoperi că impulsivitatea sau așteptările nerealiste ne pot pune într-o poziție mult mai dezavantajoasă decât cea în care ne aflăm.
Deși unele decizii pot părea bune, pe moment, trebuie să luăm în considerare mulți factori, până să putem trage o concluzie finală. Totul începe de la ce ne dorim cu adevărat, ce ne determină să vrem o schimbare de carieră, dacă putem ajusta situația prin modalități mai simple etc. Spre exemplu, dacă ne simțim blazați în poziția actuală, în jobul pe care-l facem, nu ar fi mai simplu să discutăm cu managerul nostru, despre oportunitățile din companie, pe alte departamente? În loc să ne apucăm de cursuri și să luăm o decizie pripită, pe care o putem regreta, este mereu mai la îndemână să căutăm soluții acolo unde e ne aflăm, până să privim în afară.
În special pentru angajații cu familie, care sunt poate singurii ce aduc un venit în casă (sau o parte considerabilă din venituri), soluția schimbării de carieră este una destul de radicală, iar fără o planificare financiară solidă și realistă, aceasta se poate transforma ușor într-o situație nu tocmai plăcută.
Un alt mare risc este alegerea noii cariere. Fie ce credem că ne dorim nu ni se va potrivi, fie acel domeniu este suprasaturat în piață, sau invers, nu mai este de actualitate, fie nu ne-am pregătit îndeajuns sau pregătirea durează prea mult, acestea sunt aspecte de luat în calcul, în momentul în care ne decidem să facem tranziția.
Teama de necunoscut este un impediment imens, iar unii dintre noi poate nu vor avea puterea sau răbdarea să reziste acestui pas-șoc al parcursului profesional. Riscul de a întâlni o comunitate sau un colectiv de muncă cu alte principii și altă scară de valori, riscul de a da peste un manager ce-l va face pe cel vechi să pară nu-chiar-atât-de-rău, riscul unui job mai solicitant, lucruri ce trebuie puse pe hârtie și asumate, atunci când alegem să facem schimbarea.
Necesitatea
Desigur, nu totul trebuie privit prin prisma riscurilor, ci și din punctul de vedere al celor dintre noi care trebuie să facă acest pas, pentru care aceasta este ultima și unica soluție.
Mulți angajați recurg la schimbarea de carieră, din multiple motive, unele personale, altele externe, unele mai benefice, altele mai amare. Spre exemplu, un analist de date se poate întreba dacă singura menire profesională a sa este să interpreteze cifrele dintr-un Excel, până la pensie, la fel cum o educatoare se poate trezi că nu vrea să crească generații după generații, vreme de câteva decenii. Acestea sunt aspecte morale, pur personale, ce ridică întrebări la care doar cel pus în fața situației poate răspunde.
Aspectele urâte ale câmpului muncii, lucrurile despre care nimeni nu vorbește, deși toți știm că există, sunt în majoritatea cazurilor, factorul determinant al deciziei de a schimba cariera, nu doar jobul. Manageri slabi și tiranici, culturi organizaționale defecte, ce se întind către toate companiile dintr-un anumit domeniu, lipsa de respect față de majoritatea angajaților unui departament, orele lungi, nepăsarea față de epuizare, lipsa acordării oportunităților de carieră, lucruri reale, ce se întâmplă zi de zi, chiar lângă noi, poate chiar nouă, în timp ce lecturăm acest articol.
Absolut toate motivele de mai sus dau naștere unei necesități de ne alege altă carieră, nu neapărat un alt job. Neîmplinirea profesională poate duce la neîmplinire personală, iar mai departe efectele vor fi ireversibile. Atunci când simțim aceste lucruri, pe lângă ajutor, e momentul să luăm o decizie pentru noi, pentru binele nostru, fie el doar mental. Un salariu gras la un job pe care-l detestăm nu se poate compara cu un salariu decent, făcând ceva ce ne place, unde ne simțim utili, unde simțim că avem un scop și că jucăm un rol care contează.
Necesitatea luării unei decizii radicale nu va fi niciodată confortabilă, însă e întotdeauna mai bine să ieșim din zona de confort, decât să ne complacem în ceva nociv. Această decizie, deși pare, nu este luată cu inima, ci tot cu mintea. Instinctul nu dictează, ci doar avertizează.
Concluzii
Acum, că am analizat cele două fațete ale situației, și am văzut exact când ar trebui să facem această schimbare, de ce ar trebui să o facem, care sunt riscurile la care ne expunem, și ce pericole ne pot aștepta dacă nu suntem pregătiți, decizia devine mai clară, mai calculată și mai rațională.
Indiferent că te-am convins să alegi această cale sau că te-am făcut să reconsideri o eventuală schimbare, puterea stă în mâinile tale. Iar o decizie luată la momentul oportun, cu un plan bine pus la punct, se poate dovedi mutarea câștigătoare în parcursul spre jobul de vis și spre împlinirea profesională. Depinde doar de tine. Succes!
Dacă iei în considerare o schimbare de carieră, te invit să iei parte într-unul din programele create de mine, special pentru angajații aflați în acest punct al vieții.
Cu drag,
Andra