Dacă aș avea 1 leu pentru fiecare mesaj primit pe Linkedin cu privire la subiectul acestui articol, aș fi acum probabil pe o plajă în Tahiti, nu pe deal, la mine-n sat 🙂
Cred că am observat deja cu toții faptul că în urma situației generate de Covid, ideea de freelancing s-a mai normalizat și începe și la noi să fie un subiect tot mai în trend.
Înainte de a discuta despre cum să faci o trecere sănătoasă de la un job full time la freelancing, cred că e nevoie să înțelegem un pic diferențele între freelancing și antreprenoriat.
Freelancing-ul este un prim pas spre antreprenoriat. Adică decizi că nu mai vrei să ai un job full time, în care să te dedici doar unui angajator/proiect, ci îți dorești să ai un program de lucru flexibil și să alegi tu proiectele pe care să lucrezi.
Vei face asta începând să fructifici financiar skillurile tale. În ultimii doi ani a fost un boom de trecere de la contract de muncă la PFA sau SRL în zona de Marketing, IT sau HR, acestea fiind domeniile în care în acest moment este cel mai ușor să faci un switch spre freelancing.
Ca freelancer îți vei vinde timpul și serviciile.
Ca antreprenor se schimbă un pic contextul. Antreprenorii sunt cei ce se vor folosi de ideile lor pentru a genera venituri. Aceștia vor investi în ideile lor cu scopul de a produce profit în urma vânzării.
Parcăm un pic comparația dintre cele două pentru a ne concentra pe partea cea mai importantă: cochetezi cu ideea de a renunța la un job full time.
De unde începi?
Am avut sute de clienți care au ajuns la mine după ce au luat decizii necalculate și s-au trezit în situații ce păreau fără ieșire.
Și cum eu sunt mai anxioasă din fire, prefer să fac mereu strategie. Și mii de oameni ce au parcurs webinarul meu De ce și Cum să faci strategie de viață și de carieră par să fie de acord cu bine: better safe, than sorry !
Analiza.
De ce vrei să renunți la ideea de job full time? Ce te aștepți să câștigi atunci când vei face switch? Mai mulți bani? Mai mult timp? Libertate? Setează-ți un obiectiv clar pentru decizia luată.
Inventarul.
Evaluează concret aptitudinile tale. Care sunt acele 1-5 lucruri pe care le faci că nimeni altul?
Market Research
Fă un research de piață. Cât de mare e cererea pentru aceste aptitudini pe care tu le ai?
Calculele.
Care e benchmark-ul pieței pentru aceste servicii? Câte ore ai vrea să lucrezi lunar și cât ai putea câștigă? E o suma cu care să te simți confortabil? P.S Nu uita să deduci din suma taxele aferente administrării unui PFA sau SRL
Clienții.
Cum crezi că vei găsi clienți? Ai deja un network sănătos în industria în care îți dorești să activezi? Astfel încât atunci când te lansezi ca freelancer să ai deja un pool de potențiali clienți?
Aceștia ar fi primii 5 pași pe care să îi urmezi, înainte de a lua o decizie finală.
Și dacă în urma parcurgerii lor, ai concluzionat că DA, vei face trecerea la freelancing, îți mai las câteva recomandări despre cum să treci la acțiune…sănătos.
Fii precaut
Presupunând că în primele luni, până vei avea clienți constant, vă fi puțin mai greu, asigură-te că îți setezi de pe acum un fond de susținere pentru primele 6 luni de freelancing. Posibil să nu ai nevoie de el, dar în cazul în care ai o lună mai grea, vei fi tentat să renunți și să te întorci la un full time job. Mai bine să fii pregătit financiar pentru astfel de situații.
Alege forma legală care te avantajează
PFA sau SRL? Toată lumea mă întreabă 🙂 Dar adevărul e că doar un consultant fiscal bun te poate sfătui ce să alegi, în funcție de obiectul de activitate.
Acomodează-te cu ideea.
Intră în comunități online de freelancing și observă cu ce provocări se confruntă freelancerii cu state vechi. Încearcă să te pui în tema și poate chiar să iți iei un mentor – cineva care deja a făcut trecerea în același domeniu ca tine.
Fă-ți un portofoliu.
Lucrează la un portofoliu bine pus la punct. E vital ca atunci când faci o ofertă unui potențial client să poată vedea ce valoare îi poți aduce în proiect. Portofoliul pentru un freelancer e că CV-ul pentru un candidat.
Construiește-ți rețeaua.
Până să iți dai demisia și să te apuci de treabă, construiește-ți o rețea în industria spre care vrei să te îndrepți. Te va ajuta la căutarea de clienți, mai tarziu.
Strategie.
Fă-ți un plan bine pus la punct pentru timeline, servicii, măsuri de precauție și orice surprize mai pot să apară. Design de Carieră e (zic eu și sute de participanți :D) cel mai bun instrument pe care îl poți folosi în acest sens!
Fii fair play cu angajatorul
După ce ți-ai pus la punct strategia de carieră cu ajutorul metodologiei Design de Carieră, musai mergi și anunță angajatorul că plănuiești ca în 6-12 luni să faci o schimbare de peisaj. Cine știe? Poate îți propune să colaborați pe diferite proiecte și după ce pleci, sau te recomandă cunoscuților!
Aceștia ar fi doar câțiva pași pe care îi recomand să-i faceți înainte de marea decizie.
Cel mai probabil, unii dintre voi, după ceva timp petrecut ca freelancer, veți dezvolta fel și fel de idei de business și vă veți îndrepta ușor spre antreprenoriat.
Indiferent de ce decizi, ține cont de faptul că viața e prea scurtă să o petrecem în medii toxice, muncind ce nu ne place. Merităm o viață frumoasă, în care să muncim conform ADNului nostru profesional!